Με χάρτη τις Επενδύσεις

 

Τίτλος: Φιλικά Περιβαλλοντικός Τουρισμός για την πρώην Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή στην Κόνιτσα Ιωαννίνων

Στόχοι: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αύξηση τουριστικής κίνησης, Ευαισθητοποίηση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικά φιλικού τουρισμού, Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προϋπολογισμός: ~1.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Πρόκειται για ένα κτίριο γνωστό ως πρώην Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή στην Κόνιτσα στο νομό Ιωαννίνων. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης, στο κέντρο ενός εκτεταμένου αγροκτήματος, που σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος του έχει φυτευτεί αμπελώνας. Χτίστηκε το 1925 με δαπάνες και σύμφωνα με τη διαθήκη του εκ Παπίγκου Ζαγορίου μεγάλου ευεργέτη παγκόσμιας εμβέλειας Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου (1838-1906), ο οποίος διετέλεσε για πολλά έτη διευθυντής της Σχολής Κωφαλάλων Perkins στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο με λειτουργικούς χώρους και σπουδαία αρχιτεκτονική. Το κεντρικό κτίριο συνοδεύεται από υπερσύγχρονες για την εποχή τους εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων. Λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως Γεωργική Σχολή κατά τη διάρκεια των οποίων εφαρμόστηκαν πρότυποι μέθοδοι γεωργικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μοντέλα. Σήμερα το επιβλητικό αυτό κτίριο και το μεγαλύτερο μέρος του εκτεταμένου αγροκτήματος παραμένουν στην ουσία αναξιοποίητα. Τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία είναι από πέτρα, ενώ τα εσωτερικά μεσοπατώματα είναι ξύλινα δοκάρια με ξύλινα δάπεδα.

Η  Περιφέρεια Ηπείρου απέκτησε πρόσφατα το δικαίωμα παρέμβασης επί του κτιρίου και επιδιώκει την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την κατάλληλη μετατροπή τους ώστε να προκύψει κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Επίσης, οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου με βάση τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, για να εξυπηρετηθούν οι μελλοντικές ανάγκες του κτιρίου.

Επεμβάσεις:  Οι επεμβάσεις θα περιλαμβάνουν:

 • την τοποθέτηση θερμομόνωσης
 • την τοποθέτηση ενεργειακών υαλοστασίων – κουφώματων
 • την εφαρμογή εξωτερικών επιχρισμάτων
 • την εγκατάσταση γεωθερμικού εναλλάκτη θερμότητας
 • την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
 • την εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, τηρώντας τις επιταγές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα πραγματοποιηθούν:

 • η φύτευσης του χώρου, ώστε να συμβάλει, κατά περίπτωση  στη θερμική άνεση του χώρου, σε όλες τις εποχές του χρόνου
 • η εφαρμογή χρήση υλικών δαπεδόστρωσης με υψηλή ανακλαστικότητα (ψυχρά υλικά), στα καίρια σημεία (όχι σε όλη την επιφάνεια του υπαίθριου χώρου), για την αποφυγή συσσώρευσης θερμικής ενέργειας
 • η εκτεταμένη εφαρμογή επιφανειών με χαμηλή βλάστηση, για αποφυγή ανακλάσεων και υπερθέρμανσης καθώς και
 • η ενσωμάτωση στο χώρο, στοιχείων νερού, που ειδικά τις θερμές περιόδους, συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στον παθητικό δροσισμό του περιβάλλοντος.

Τοποθεσία:

Κτίριο και περιβάλλον χώρος της πρώην Γεωργικής Σχολής στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.

Τίτλος: Ενεργειακός Τουρισμός Νέων στο Συγκρότημα Ακαδημίας Ιωαννίνων

Στόχοι: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Τουριστική Προβολή, Ευαισθητοποίηση σε Θέματα Περιβαλλοντικά Φιλικού Τουρισμού, Δημιουργία Θέσεων Εργασίας.

Προϋπολογισμός: 1.200.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Η θέση του κτιριακού συγκροτήματος βρίσκεται στο κεντρικότερο και πολυσύχναστο σημείο των Ιωαννίνων!

Στο κτιριακό συγκρότημα εκπαιδεύονται πάνω από 1.300 μαθητές που τα διαχειρίζεται ο Δήμος Ιωαννίνων και Βρεφονηπιακός σταθμός που τον διαχειρίζεται το ΝΠΙΔ  - «Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων»! Τα έντεκα (11) σχολεία είναι: Βρεφονηπιακός Σταθμός “Πολυξένη Μολυβάδα”, 5ο Νηπιαγωγείο, 9ο Νηπιαγωγείο, 16ο Νηπιαγωγείο, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό, 2ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό, 4ο Ειδικό Δημοτικό, 8ο Δημοτικό, 12ο Δημοτικό, 4ο Γενικό Λύκειο και Εσπερινό Λύκειο!

Πέρα από το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα σχολεία εκπαιδεύονται μαθητές της Ηπείρου τα τελευταία 60 χρόνια, το σημείο είναι σημείο πρόσβασης πολλών νέων, λόγω της ύπαρξης των πανεπιστημιακών σχολών στα Ιωάννινα.

Σχετικά με τους με κτιριακό συγκρότημα και το προαύλιο χώρο, σημειώνονται: Γήπεδα: 16950,58 m2, Κάλυψη: 3302,81 m2, Περιβάλλον Χώρος: 13647,77 m2, Κύριο Κτίριο: 6781,50 m2, Παιδικός σταθμός:458,90 m2, Κυλικείο:55,48 m2.

Επεμβάσεις:  Οι επεμβάσεις θα περιλαμβάνουν:

 • Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα όπως αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας, αντικατάσταση φωτιστικών με νέας τεχνολογίας LED, κλπ.
 • Επεμβάσεις ενσωμάτωσης συστημάτων ΑΠΕ στο κτιριακό συγκρότημα όπως οριζόντια γεωθερμική αντλία που θα καλύπτει μέρος των θερμικών και ψυκτικών αναγκών, φωτοβολταϊκά πλαίσια, κλπ.
 • Δημιουργία θεματικού πάρκου (π.χ αγροτουρισμού) στο προαύλιο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος, όπου οι νέοι θα εξοικειώνονται και θα δραστηριοποιούνται με πράσινες περιβαλλοντικές τεχνολογίες

Τοποθεσία:

Κτιριακό Συγκρότημα και Προαύλιο Χώρος στο Κέντρο των Ιωαννίνων.

Τίτλος: Φωτίζοντας τα Ιωάννινα

Στόχοι: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Αναβάθμιση Ποιότητας & Ασφάλειας

Προϋπολογισμός: 8.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Στην περιοχή υπάρχει εθνικό οδικό δίκτυο έκτασης 950 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 100χλμ. διαθέτουν στοιχειώδη εξοπλισμό φωτισμού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 5.500 φωτιστικά υποστηρίγματα με τα 4.000 από αυτά να βρίσκονται σε λειτουργία.

Το δίκτυο φωτισμού της Ηπείρου έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις μη ισορροπημένο, ανεπαρκή με κακή ενεργειακή και οικονομική απόδοση. Τα περισσότερα από τα υποστηρίγματα τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του '60 και αρχές της δεκαετίας του '70, είναι κατασκευασμένα από τσιμέντο και στην πλειοψηφία τους είναι σπασμένα, οξειδωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις ασταθή. Οι λαμπτήρες είναι παλαιάς τεχνολογίας (Na - HPS) με ονομαστική ισχύς 250W και ευθύνονται για την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, ενώ θεωρούνται και περιβαλλοντικά μη-φιλικοί!

Επεμβάσεις:  Ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση στον οδοφωτισμό, πραγματοποιούνται οι παρακάτω επεμβάσεις:

 • Εφαρμογή τεχνολογίας LED στο δίκτυο του οδοφωτισμού
 • Εγκατάσταση πληροφοριακού σύστηματος έξυπνου δικτύου για τον  του φωτισμού
 • Αναβάθμιση υποδομών υποστήριξης (πάνελς, πυλώνες, στηρίγματα κτλ)

Χρόνος υλοποίησης του έργου: 24 μήνες!

Τοποθεσία:

Οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων.

Τίτλος: ΦΠΤ στην Λίμνη Ιωαννίνων

Στόχοι: Βιώσιμες Μεταφορές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αύξηση Τουριστικής Κίνησης, Ευαισθητοποίηση σε Θέματα Περιβαλλοντικά Φιλικού Τουρισμού, Δημιουργία Νέων θέσεων Εργασίας

Προϋπολογισμός: 11.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Η λίμνη Ιωαννίνων (λίμνη Παμβώτις) βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια επιφάνεια 19,4 χιλιομέτρων και το μέγιστο βάθος της σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 11 μέτρα. Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και αποτελεί κομμάτι ενός αξιόλογου οικοσυστήματος που ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που προσφέρει στην περιοχή. Σήμερα η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι μεταφορές εξυπηρετούνται από 14 πλοία με δυναμικότητα κυμαινόμενη από 20 έως 149 άτομα. 120.000-135.000 επιβάτες χρησιμοποιούν ετησίως τα μεταφορικά μέσα της λίμνης κυρίως για τουριστικούς σκοπούς. Το 20% των επιβατών είναι τοπικοί πολίτες με εβδομαδιαία χρήση 3-4 ημερών.     

Οι διαδρομές εντός λίμνης είναι οι ακόλουθες: Μώλος<->Νησί ~1,7χλμ - Μώλος<-> Πέραμα ~2,0χλμ - Νησί<-> Ντραμπάτοβα ~0,5χμλ - Νησι <-> Πέραμα ~3χμλ.

Επεμβάσεις:  Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω επεμβάσεις:

 • Προμήθεια Ηλεκτρικών/ Υβριδικών πλοίων.   
 • Αναβάθμιση των 4 τερματικών σταθμών.
 • Εγκατάσταση μονάδων φόρτισης με Φ/Β των ηλεκτροκίνητων πλοίων στους 4 τερματικούς σταθμούς.

Χρόνος υλοποίησης του έργου: 12 μήνες

Τοποθεσία:

Λίμνη Ιωαννίνων.

Τίτλος: Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κεντρικού Κτιρίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα

Στόχοι: Εξοικονόμηση Ενέργειας, ΑΠΕ, Ευαισθητοποίηση σε Θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Φιλικά Περιβαλλοντικού Τουρισμού, Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας.

Προϋπολογισμός: 860.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας αποτελεί ένα τυπικό κτίριο γραφείων κατασκευασμένο στις αρχές της δεκαετίας του 70’. Το κτίριο βρίσκεται στο όριο της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας σε απόσταση 300 μέτρων από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα η όποια είναι η μεγαλύτερη πλατεία στα Βαλκάνια.

Το κτίριο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα κυρίως από τους τοπικούς κατοίκους του νησιού και από πολίτες της περιφέρειας. Λόγω της τοποθεσίας του είναι εύκολα προσβάσιμο στο τουριστικό κοινό.

Tο κτίριο έχει τέσσερις ορόφους με συνολική εσωτερική επιφάνεια περίπου 5.000 m2 και χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.

Επεμβάσεις: Προτείνονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 1. Εφαρμογή/εγκατάσταση φυτεμένου δώματος
 2. Εγκατάσταση συστημάτων φυσικού φωτισμού και αισθητήρων κίνησης
 3. Αντικατάσταση του παλαιού συστήματος θέρμανσης και των κλιματιστικών μονάδων με ενεργειακά αποδοτικό κεντρικό σύστημα κλιματισμού.
 4. Εγκατάστασης συστήματος διαχείρισης ενέργειας (BEMS)
 5. Λειτουργία πληροφοριακού κέντρου με κατάλληλο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για ενημέρωση του κοινού σε θέματα βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης, περιβαλλοντικά φιλικού τουρισμού κτλ.

Αναμένεται η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%-30% σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.
Χρόνος υλοποίησης του έργου: 24 μήνες

Τοποθεσία:

Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα.

Τίτλος: Ορθολογική Διαχείριση Ενέργειας Επιχειρήσεων με Έμφαση στο Σύγχρονο Φωτισμό 

Στόχοι: Εξοικονόμηση Ενέργειας, ΑΠΕ, Ευαισθητοποίηση για την Βιώσιμη Ανάπτυξης, Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας.

Προϋπολογισμός: ~1.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα της Κέρκυρας, αλλά και η έλλειψη τυποποίησης των ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων για φωτισμό και ψύξη / θέρμανση σε συνδυασμό και µε την επικρατέστερη ανάμεσα στους καταστηματάρχες αντίληψη, ότι «ο έντονος φωτισμός προωθεί τις πωλήσεις» αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την προσφορά, προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας των εγκαταστάσεων τους!

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο τύπος της παραπάνω επιχείρησης εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις φωτισμού, που συμμετέχουν στη συνολική κατανάλωση ενέργειας µε ποσοστό τουλάχιστον 75%!

Επεμβάσεις:

Επιδιώκεται ορθολογική διαχείριση ενέργειας στο τριτογενή τομέα, των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.

Θα επιτευχθεί μέσα από τη συντονισμένη λειτουργία των επιχειρήσεων, με τα ως άνω χαρακτηριστικά, που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, εφαρμόζοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δίνοντας έμφαση στο φωτισμό.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:

 • Αρχική προσέγγιση μελέτης – προσδιορισμός φορτίου φωτισμού.
 • Εκτίμηση δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας.
 • Εφαρμογή καλών πρακτικών και αποτύπωση αποτελεσμάτων.

Η εφαρμογή μια τέτοιας αειφόρου ενεργειακής πολιτικής στις μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αναμένεται να αποδώσει, σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, ελάχιστη εξοικονόμηση ενέργειας υψηλότερη των 25.000 MWh σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 11.000 τόνους.
Χρόνος υλοποίησης του έργου: 36 μήνες

Τοποθεσία:

Επιχειρήσεις Τριτογενούς Τομέα

Τίτλος: Πράσινη Ενέργεια στην Κέρκυρα από Βιομάζα

Στόχοι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ευαισθητοποίηση σε Θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας.

Προϋπολογισμός: 15.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Η Κέρκυρα διαθέτει μεγάλο δυναμικό βιομάζας αποτελούμενο από ενεργειακά φυτά, υπολείμματα ελαιοτριβείων, υπολειμμάτων τροφών εστιατορίων, ξενοδοχείων, κλπ. Το δυναμικό αυτό μπορεί αξιοποιηθεί μέσω συστήματος συμπαραγωγής για να καλυφτούν οι θερμικές και ηλεκτρικές ανάγκες επιλεγμένη τοπικής κοινότητας. Κατά την υλοποίηση της μονάδας θα ληφθούν υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως:

 • Επαρκής ποσότητα βιομάζας εντός Νομού Κέρκυρας για την δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ΣΗΘ.
 • Σταθερότητα στην ποιότητα της «ετήσιας παραγωγής» της κατάλληλης μορφής βιομάζας που θα χρησιμοποιηθεί για την μονάδα ΣΗΘ (κατάλληλα επίπεδα υγρασίας, κατάλληλη θερμογόνος δύναμη, κλπ.).
 • Χωροταξία και προσβασιμότητα της βιομάζας εντός νομού (π.χ. διασπορά των ελαιοτριβείων εντός του Νομού).
 • Διαθεσιμότητα της βιομάζας από τους γεωργούς και λοιπούς «παραγωγούς» - Κοινωνική Αποδοχή.

Επεμβάσεις:

Μερική κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του νησιού από την αξιοποίηση διαθέσιμων φυσικών πόρων, μέσω ανάληψης δράσεων ΣΗΘ με αξιοποίηση τοπικής βιομάζας ως καύσιμης ύλης. Η δυναμικότητα της μονάδας ΣΗΘ με αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού βιομάζας θα είναι ισχύος τουλάχιστον 4 ΜW, θα εξασφαλίσει έμμεσα υπερεπάρκεια ενέργειας σε επιλεγμένη τοπική κοινότητα, ενώ θα συμβάλει σε περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 11.000 τόνους.
Χρόνος υλοποίησης του έργου: 36 μήνες

Τοποθεσία:

Επιλεγμένη περιοχή στη Κέρκυρα

Τίτλος: Φιλικά Περιβαλλοντική Μετακίνηση στην Κέρκυρα

Στόχοι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βιώσιμες Μεταφορές, Ευαισθητοποίηση σε Θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης

Προϋπολογισμός: 5.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Το νησί της Κερκύρας βρίσκεται σε μια εξαιρετικής σημασίας γεωπολιτική θέση, μιας και γειτνιάζει με τους κεντρικούς άξονες της Εγνατίας Οδού και της υπό κατασκευής Ιόνιας Οδού, οι οποίοι προσεγγίζονται μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Το τοπικό οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά πυκνό, δεδομένης κυρίως της πληθυσμιακής πυκνότητας του νησιού, και των πολλών διάσπαρτων οικισμών. Η Κέρκυρα διαθέτει τοπική αστική συγκοινωνία που εξυπηρετεί κυρίως την περιοχή της πόλης και τους κοντινούς προς αυτήν οικισμούς!

Το κεντρικό λιμάνι παρέχει σύνδεση με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και της Ιταλίας, ενώ το λιμάνι της Λευκίμμης παρέχει τη σύνδεση της Νότιας Κέρκυρας με την ηπειρωτική Ελλάδα, το λιμάνι της Κασσιόπης την σύνδεση με την Αλβανία, καθώς επίσης και μικρά λιμάνια στα Διαπόντια νησιά που διασφαλίζουν την τοπική συγκοινωνία και τις ανάγκες των τουριστικών σκαφών. Τέλος, στο κέντρο της ανατολικής ακτογραμμής της Κέρκυρας, στη θέση Γουβιά, λειτουργεί μαρίνα!

Επεμβάσεις:

Θα πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι παρακάτω επεμβάσεις στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου δικτύου βιώσιμων μεταφορών:

 • Εγκατάσταση 15 αυτόνομων ηλιακών σταθμών φόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και πλοίων.
 • Προμήθεια δημοτικών ηλεκτρικών οχημάτων και μικρών τουριστικών σκάφων.
 • Προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και διαμόρφωση κατάλληλων διαδρομών.

Χρόνος υλοποίησης του έργου: 36 μήνες!

Τοποθεσία:

Κεντρικό σημείο στην παραλία της πόλης της Κέρκυρας.

Τίτλος: Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων Γούνας και Λοιπών Αποβλήτων στην Καστοριά μέσω Μονάδας βιοαερίου

Στόχοι: Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020 για τη διαχείριση των αποβλήτων και συγκεκριμένα των οργανικών ρευμάτων (αγρο-κτηνοτροφικά απόβλητα όπως ζωϊκά απόβλητα στον τομέα της γούνας, οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ), παρατηρείται στην Ευρώπη ραγδαία αύξηση των μονάδων της αναερόβιας χώνευσης, με τις εγκαταστάσεις να φτάνουν τις 13.000 με συνολική εγκαταστημένη ισχύ άνω των 3000 ΜWel. Οι χώρες που παρουσιάζουν ιδιαίτερη τεχνολογική ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην ΠΕ Καστοριάς παρουσιάζεται σημαντικό δυναμικό αγρο-κτηνοτροφικών αποβλήτων και βιομάζας το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και στόχος του έργου αποτελεί η βέλτιστη αξιοποίησής τους μέσω μονάδας βιοαερίου.

Προϋπολογισμός: 1.600.000-2.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Σύμφωνα με το ενεργειακό δυναμικό της βιομάζας εντός των ορίων του Δήμου Καστοριάς και με την παραδοχή ότι ενεργειακά η μονάδα αξιοποιεί κατά 70% κτηνοτροφικά και κατά 30% γεωργικά, η προτεινόμενη μονάδα αναερόβιας χώνευσης θα χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη ποσότητα των κτηνοτροφικών υπολειμμάτων και των γεωργικών υπολειμμάτων και για διαθεσιμότητα μονάδας 8.000 ωρών, το εύρος της εγκατεστημένης ισχύος θα ανέρχεται σε 0,3 MW-0,5 ΜW.

Η μονάδα βιοαερίου προτείνεται να περιλαμβάνει τα εξής μέρη:

 • Δεξαμενή τροφοδοσίας των ζωικών αποβλήτων που κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα.
 • 3 μεσοφιλικούς μεταλλικούς βιοαντιδραστήρες.
 • Δεξαμενή αποθήκευσης βιοαερίου.
 • 1 μονάδα ΣΗΘ των 500kW για παραγωγή ενέργειας και θερμότητας.
 • 2 διαχωριστές υγρού-στερεού.
 • Μια μονάδα κομποστοποίησης.
 • Μια μονάδα εξαγωγής θείου.
 • Μια δεξαμενή συλλογής επεξεργασμένων αποβλήτων.
 • Μια δεξαμενή συλλογής νερού.

Επεμβάσεις:

 • Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου μέχρι 0,5 ΜW για βέλτιστη αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων της ΠΕ Καστοριάς.
 • Χρήση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για κάλυψη αναγκών της μονάδας.
 • Χρήση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας μέσω μικρής τηλεθέρμανσης για τροφοδότηση 2-3 δημοτικών κτιρίων πλησίον της μονάδας.

Τοποθεσία:

Πλησίον το Δήμου Ορεστίδος με συλλογή βιομάζας από τους Δήμους Ίωνος Δραγούμη, Αγίας Τριάδος, Καστοριάς, Αγ. Αναργύρων και Μακεδνών, χρησιμοποιώντας σταθμούς μεταφόρτωσης.

Τίτλος: Παρεμβάσεις Αναστύλωσης, αναβάθμισης και Διάσωσης Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ιστορικό Κέντρο της Καστοριάς

Στόχοι: Η διατήρηση, η αναβάθμιση και αναβίωση των διατηρητέων αρχοντικών και ναών της μεταβυζαντινής περιόδου στην παραδοσιακή πόλη της Καστοριάς

Προϋπολογισμός: 2.500.000 – 3.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Στις δυο ιστορικές περιοχές «Ντολτσό» και «Απόζαρι» της Καστοριάς  διατηρείται σήμερα σε μεγάλο βαθμό η παραδοσιακή μορφή της πόλης σχηματίζοντας  ένα  σύνολο αποτελούμενο από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, αρχοντικά και λαϊκά σπίτια, καθώς και νεότερα νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά του πρώϊμου 20ου αιώνα. Η παλαιά ρυμοτομία της πόλης σχηματίζει ένα πολύ-δαίδαλο δίκτυο από στενά πλακόστρωτα δρομάκια (σοκάκια), μικρές πλατείες γύρω από τις εκκλησίες, περιστοιχισμένες από παλιά κτίρια με κατάφυτες αυλές και πέτρινους μαντρότοιχους συνθέτοντας το τοπίο του ιστορικού τόπου. Επιπλέον, η άμεση γειτνίαση της πόλης με τη λίμνη και ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίνει στην Καστοριά το μοναδικό της χαρακτήρα.

Η διατήρηση, η αναβάθμιση και αναβίωση αυτού του περιβάλλοντος αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για την πολύπλευρη ανάπτυξη της.

Επεμβάσεις:

 • Αναστύλωση τοιχογραφιών σε 3 ναούς της μεταβυζαντινής περιόδου.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση 3 διατηρητέων κτιρίων «αρχοντικών» στις περιοχές «Ντολτσό» και «Απόζαρι».
 • Δράσεις «αειφόρου ενεργειακής ανάπτυξης» και προώθησης του τουριστικού χαρακτήρα στις παραδοσιακές περιοχές «Ντολτσό» και «Απόζαρι».

Τοποθεσία:

Ιστορικό κέντρο της Καστοριάς

Τίτλος: Ταχεία Αποκατάσταση Συστημάτων Γλυκών Υδάτων για Περιορισμό Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής

Στόχοι: Στόχος του έργου είναι η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για την ταχεία οικολογική αποκατάσταση γλυκών υδάτων που παρουσιάζουν προβλήματα ευτροφισμού, τα οποία οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και συναντώνται κατά κύριο λόγο στις λίμνες.

Προϋπολογισμός: 1.500.000-2.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Αρχικά θα εξεταστεί η παρούσα κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση του ευτροφισμού και να προσδιοριστούν οι κατάλληλες μέθοδοι για τον έλεγχο των περιεχόμενων κυανοβακτηριδίων. Θα εξεταστεί πλήθος τεχνικών απομάκρυνσης των συγκεκριμένων φυκών από τη λίμνη, ώστε να επιλεγεί η αποδοτικότερη. Επιπλέον, ποσότητες φυτοπλαγκτού θα συλλεχθούν με τη μέθοδο της υπερχείλισης, ενώ θα εξεταστούν τρόποι βελτιστοποίησης της μεθόδου. Εκτός των παραπάνω στους στόχους του έργου συγκαταλέγεται η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας που μπορεί να προκύψει από τη συλλογή ποσοτήτων άλγης/φυτοπλαγκτού.

Επεμβάσεις:

Η εκτέλεση του έργου περιλαμβάνει έξι Δράσεις συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης των ωφελειών που θα υπάρξουν από την αποκατάσταση των υδάτων κατά την εκτέλεση του έργου τόσο ως προς το περιβάλλον όσο και σε σχέση με τους παραλίμνιους πληθυσμούς. Ταυτόχρονα θα γίνει αποτίμηση του περιβαλλοντικού πλεονεκτήματος που αποκτάται από τη χρήση υλικών βιομάζας στην παραγωγή ενέργειας με την αντικατάσταση μέρους συμβατικών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα βιομάζας προερχόμενα από φυτοπλαγκτόν. Μια σειρά δραστηριοτήτων όπως η ενημέρωση φοιτητών και μαθητών, η δημοσίευση άρθρων στον τοπικό και ευρύτερης κλίμακας τύπο καθώς και η παρουσίαση σε συνέδρια και ημερίδες, έκδοση φυλλαδίων και εγχειριδίων θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων τρόπους ενημέρωσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου έργου.

Τοποθεσία:

Λίμνη Καστοριάς

Τίτλος: Ενεργειακή Αξιοποίηση Θερμοκρασίας Νερού Λίμνης Καστοριάς μέσω Γεωθερμίας

Στόχοι: Θέρμανση και ψύξη δημοτικών κτιρίων της πόλης της Καστοριάς, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη.

Προϋπολογισμός: 1.500.000-2.000.000 Ευρώ

Περιγραφή:  

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των συμβατικών καυσίμων καθώς και οι σημαντικές επιβλαβείς κλιματικές αλλαγές που επιφέρει η παραγωγή ενέργειας από αυτά, απαιτούν για την θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων λύσεις για την προσφορά πολύ φθηνής ενέργειας χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. H σύγχρονη αντίληψη στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού σε κτίρια είναι η ανάπτυξη συστημάτων που λειτουργούν με την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας όπως η γεωθερμία.

Επεμβάσεις:

 • Προσδιορισμός του ενεργειακού δυναμικού του νερού της λίμνης.
 • Επιλογή κτιρίων και προσδιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσής τους, για την εφαρμογή του έργου. Προσδιορισμός απαιτούμενων φορτίων θέρμανσης και ψύξης. Πρόβλεψη στο σχεδιασμό της πιθανότητας μελλοντικής επέκτασης του δικτύου.
 • Καθορισμός της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά ενέργειας από την λίμνη στα κτίρια. Διαστασιολόγηση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων διάβρωσης του εξοπλισμού από το νερό της λίμνης.
 • Επιλογή συστήματος θέρμανσης κτιρίου, το οποίο να μπορεί να συνδυαστεί με γεωθερμική αντλία θερμότητας. Πιθανή αντικατάσταση του παλαιού συστήματος.
 • Ανάλυση κόστους - οφέλους για την βιωσιμότητα της επένδυσης
 • Περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης της συμβατικής ενέργειας. Προσδιορισμός περιβαλλοντικών δεικτών και ποσοτικοποίηση τους.

Τοποθεσία:

Λίμνη Καστοριάς

0
0
0
s2sdefault