Αργυρόκαστρο

Γίνονται προσπάθειες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών της περιοχής καθώς τα περισσότερα κτίρια έχουν κατασκευασθεί πριν τον 1980!
Η περιοχή διαθέτει ικανοποιητικό ηλιακό δυναμικό το οποίο ανέρχεται σε 1300 kWh / χρόνο για 1 kWp εγκατεστημένης ισχύος!

Χτισμένη επάνω σε οκτώ λοφάκια, τόσο μικρά και τόσο κοντά μεταξύ τους που σε σημεία μοιάζουν να ακουμπούν, η πιο κατηφορική πόλη του κόσμου είναι φτιαγμένη σχεδόν εξολοκλήρου από πέτρα!
Πέτρινα σπιτάκια, σκεπασμένα από την χαρακτηριστική γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα (τα υλικά και οι μάστορες δεν καταλαβαίνουν από σύνορα και διμερείς συμβάσεις) στολίζουν τις άκρες των λιθόστρωτων δρόμων που ανεβοκατεβαί-νουν τους λόφους καταλήγοντας, σχεδόν ανεξαιρέτως, σε άλλη μια κατηφόρα ικανή να προκαλέσει ίλιγγο στους πάσχοντες από υψοφοβία!

Συνοικία του Παζαριού: Ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία – πλάτωμα στο οποίο μένουν την πρώτη φορά τα αυτοκίνητα (τα πέτρινα δρομάκια οδηγούνται εύκολα, αλλά μοιάζουν τρομακτικά στους νεοφερμένους οδηγούς) και ανηφορίζουν προς την συνοικία του Παζαριού, με τα οθωμανικά σπίτια του 18ου αιώνα. Ξύλινα χαγιάτια, πέτρινες στέγες και πολλά –μα πολλά– μεγάλα παράθυρα, στολισμένα με λευκά κεντητά κουρτινάκια κυριαρχούν όπου και αν στρέψεις το βλέμμα!
«Πόλη της Πέτρας»: Πολλά σπίτια έχουν ένα ξεχωριστό τοπικό στυλ και τα περισσότερα παλιά σπίτια έχουν στέγες καλυμμένες με πέτρινες λαξευτές πλάκες. Ένα σχεδόν ταυτόσημο στυλ βλέπουμε στα Ζαγοροχώρια και στην περιοχή του Πηλίου!
Kάστρο: Δεσπόζει πάνω από την πόλη και ελέγχει το σημαντικό στρατηγικά δρόμο κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού. Είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και περιλαμβάνει ένα στρατιωτικό μουσείο και διαθέτει κατειλημμένα πυροβόλα και ενθύμια της Κομμουνιστικής αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής, καθώς και κατειλημμένο αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να θυμίζει τον αγώνα του Κομμουνιστικού καθεστώτος κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Προσθήκες στο κάστρο έγιναν το 19ο και τον 20ο αιώνα από τον Αλή Πασά του Τεπελενίου και την Κυβέρνηση του Βασιλιά Ζόγου. Σήμερα έχει πέντε πύργους, ένα πύργο ρολογιού, μια εκκλησία, υδατοπηγές, σταύλους αλόγων και πολλά άλλα. Το βόρειο τμήμα του κάστρου μετατράπηκε σε φυλακή από την κυβέρνηση του Ζόγου, όπου ήταν έγκλειστοι πολιτικοί κρατούμενοι κατά το κομμουνιστικό καθεστώς.
Παλαιά Αγορά: Διαθέτει μια παλιά Οθωμανική (κλειστή) αγορά, που κατασκε-υάσθηκε αρχικά το 17ο αιώνα και ανακατασκευάσθηκε το 19ο, μετά από πυρ-καγιά!
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας: Η πόλη, ήταν από τις λίγες Αλβανικές πόλεις που διασώθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 από εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανοικοδόμησης. Και Απέκτησε το καθεστώς της "πόλης-μουσείου" και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO! Υπάρχουν σήμερα στο Αργυρόκαστρο πάνω από 200 κατοικίες, διατηρούμενες ως "πολιτιστικά μνημεία". Το Τζαμί του Αργυρόκαστρου, χτισμένο το 1757, δεσπόζει στην αγορά.
Εθνογραφικό Μουσείο «Rr. Hysen Hoxha»: Υπήρξε η κατοικία του «Enver Hoxha», και αποτελεί παράδειγμα τυπικής οθωμανικής κατοικίας, καθώς είναι πολύ καλά διατηρημένη και παρουσιάζει το ρουχισμό, τα σκεύη κουζίνας, αλλά και διάφορα άλλα πολιτιστικά αντικείμενα της εποχής!
Το σπίτι του «Zekate»: Βρίσκεται στο ιστορικό τετράγωνο της πόλης με την ονομασία «Palorto» και αποτελεί το πιο συχνά επισκέψιμο πέτρινο σπίτι της περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο του είδους του και αποτελείται από 3 ορόφους η οποία διαμοιράζονται ανάμεσα σε δυο πύργους!
Εκκλησία του αγίου Σωτηρίου: Βρίσκεται στη περιοχή του παλιού παζαριού και αποτελεί μια καλά διατηρημένη ορθόδοξη εκκλησία του 18ου αιώνα!
Τέμενος: Βρίσκεται στη περιοχή του παλιού παζαριού και αποτελεί τυπικό παράδειγμα της απαγόρευσης της θρησκεία κατά τη κομμουνιστική περίοδο.  Μετατράπηκε σε κέντρο εκπαίδευσης ηθοποιών για τσίρκο και επανήλθε στην αρχική του κατάσταση μετά το 1990 λειτουργώντας ως μουσουλμανικό σχολείο!
Επτά σιντριβάνια, το τέμενος «Mechite» & και τα χαμάμ: Τα σιντριβάνια και ο εξωτερικός χώρος των χαμάμ ανακαινίσθηκαν πρόσφατα.
Μουσείο του ψυχρού πολέμου: Είναι ένα υπόγειο καταφύγιο το οποίο αποτελείται από 70 δωμάτια και θα φιλοξενούσε την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος σε περίπτωση επίθεσης.
Σοφράτικα: Μέρος αρχαίου θεάτρου και λουτρών.  
«Labove»: Το μέρος στο οποίο βρίσκεται η μια από τις παλιότερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων και μέρος ταφής της αδερφής και του ανηψιού του Αλή Πασά!

Το Αργυρόκαστρο είναι γνωστό για «Qifqi», δηλαδή ψητό πιάτο φτιαγμένο από ρύζι, αυγά και λαχανικά εποχής. Επίσης η πόλη είναι γνωστή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της και ιδιαίτερα το λευκό τυρί.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εστιατορίων στην περιοχή που εξυπηρετεί τόσο το τοπικό πληθυσμό όσο και τους επισκέπτες!
Για ένα πλήρες γεύμα με πρώτο πιάτο γαριδοσαλάτα, κυρίως πιάτο τσιπούρα κι ένα μεγάλο κρασί σε καλό εστιατόριο κάθε άτομο δεν θα πληρώσει περισσότερα από 12 ευρώ!

Η κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στα χωριά είναι η γεωργία η οποία είναι και η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό στα χωριά!
Το Αργυρόκαστρο είναι γνωστό για το γαλακτοκομικά προϊόντα του χάρη στην βλάστηση και στους βοσκότοπους!
Το κρέας και το γάλα πωλούνται στην τοπική αγορά και συγκεντρώνονται από 2 νέα σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας του γάλατος «Gjirofarma» και «Libohova», όπου παράγεται τυρί, το οποίο πωλείται στην εγχώρια αγορά και πληροί όλα τα στάνταρτ για την εξαγωγή των προϊόντων στην ευρωπαϊκοί αγορά!

Διεξάγεται το Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ («Festivali Folklorik Kombëtar»), κάθε πέντε χρόνια. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1968 και γίνεται στο χώρο του Κάστρου του Αργυρόκαστρου.
Στην πόλη εκδίδεται επίσης η Ελληνόφωνη εφημερίδα Λαϊκό Βήμα η οποία εκ-δόθηκε το 1945 και ήταν το μόνο Ελληνόφωνο έντυπο μέσο που επιτρεπόταν στη Σοσιαλιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας.

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
 • Το Αργυρόκαστρο βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση - μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.
 • Υψηλό δυναμικό ηλιακής ενέργειας και μεγάλες δυνατότητες για εγκατάσταση Φ/Β σταθμών. Υψηλό δυναμικό για γεωργική βιομάζα!
 • Ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου προς εκμετάλλευση.
 • Μεγάλο δυναμικό για δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια, λόγω παλαιότητας κατασκευής των περισσοτέρων από αυτά (~70% πριν το 1980).
 • Μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και ανάπτυξη νέων αγορών που να συνδέονται με το φιλικά περιβαλλοντικά τουρισμό.
 • Σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και ισχυρή πολιτική θέληση για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (μέσω κατάλληλου NEEAP, νόμου για heat saving, building codes, νόμου για energy efficiency, νόμου για ΑΠΕ, κλπ).
 • Κίνητρα (feed in tariff) για επενδύσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά.
 • Περιορισμένος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού στο Αργυρόκαστρο σε ζητήματα φιλικά περιβαλλοντικά τουρισμού (ΑΠΕ, Εξοικονόμηση Ενέργεια, Περιβάλλον κλπ).
 • Δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ένα καθαρό ρυθμιστικό πλαίσιο που να καθορίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
 • Ελλείψεις σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Αδυναμίες ανάπτυξης πολιτικών μικροπεριφερειών προγραμματισμού!
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
 • Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες και φορείς της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς.
 • Νέα αναδυόμενη αγορά η οποία μπορεί να προσφέρει επικερδής επενδύσεις.
 • Ευκαιρία για διακρατικές συνεργασίες σε ενέργεια, περιβάλλον, έρευνα και ανάπτυξη.
 • Απειλή για απομόνωση και μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού προς μεγάλα αστικά κέντρα.
 • Αδυναμία περαιτέρω ανάπτυξης και παραγωγικής αξιοποίησης ερευνητικών - εκπαιδευτικών υποδομών.
 • Προκαταλήψεις των πολιτών, γραφειοκρατία, κλπ.

0
0
0
s2sdefault