Ιωάννινα

ΑΠΕ στην Ήπειρο: 58,4MW με άδεια λειτουργίας (47,6 Μικρά Υδροηλεκτρικά & 10,8MW από Φ/Β).

Αιολικά: Δυναμικό για άμεσα έργα ισχύος 178 MW ενώ άλλα 230 ΜW πιθανά έργα!

Μικρά Υδροηλεκτρικά: Υψηλό δυναμικό και ικανοποιητικές παροχές 20 m3 / sec ανά μέσο όρο ετησίως.

Βιομάζα: Θεωρητικό δυναμικό για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας 71MW με βάση την τοπική βιομάζα – δυναμικό για τυποποιημένα προϊόντα (pellets, chips).

Περιβαλλοντικό Υγροτοπικό Πάρκο Παμβώτιδας: Αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της λίμνης! Αποτελείται από ρηχές εκτάσεις και παροδικά πλημμυριζόμενα υγρά λιβάδια που αποτελούσαν χώρους όπου αποτίθετο το οργανικό φορτίο της λίμνης, όπου αναπτύσσονταν πρωτογενής βιομάζα, η οποία με βόσκηση απομακρύνεται από το λιμναίο οικοσύστημα, συντελώντας στον αυτοκαθαρισμό του! Οι σημερινές δραστηριότητες που ασκούνται στις εκτάσεις, περιορισμένης έκτασης κτηνοτροφία, μπορούν να διατηρηθούν και να αναδειχθούν!

Η χαράδρα του Βίκου: Η περίφημη χαράδρα εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η βαθύτερη στον κόσμο (1.350 μ. το μέγιστο ύψος των βράχων από την κοίτη της). Τη διατρέχει ο Βοïδομάτης παραπόταμος του Αώου, σχηματίζοντας στη διαδρομή του απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία. Από το Μονοδένδρι μπορεί κανείς να απολαύσει:

Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής: Η διαδρομή ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου, έχει μήκος 800 μ. και διασχίζεται από περίτεχνο καλντερίμι. Στην αριστερή πλευρά του Μοναστηριού «Τα σπιτάκια», κρησφύγετα των ντόπιων κατά τη διάρκεια των τουρκοαλβανικών επιδρομών των περασμένων αιώνων. Σημερινά κατάλοιπά τους: ίχνη ξύλινων γεφυριών, ερειπωμένα τείχη με πολεμίστρες και ένα ξωκλήσι,  απ' όπου  κατέβαιναν στη χαράδρα οι πιο τολμηροί για να μεταφέρουν νερό στα αποκλεισμένα στις σπηλιές γυναικόπαιδα.

Οξυά: Με την πιο εντυπωσιακή θέα της χαράδρας και την διαδρομή ξεκινάει από την άνω πλατεία Μονοδενδρίου αποτελείται από 6 χιλιόμετρα σκυροστρωμένου δρόμου, ο οποίος περνάει μέσα από το μοναδικό στο είδος του  Πετροδάσος με τους μυθικούς σχηματισμούς των γιγαντιαίων σχιστολιθικών βράχων.

Γκρούνια: Φθάνοντας μέσω της κεντρικής πλατείας Μονοδενδρίου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Στο σημείο που συναντά το Υπαίθρια Αμφιθέατρο Μονοδενδρίου «Άγγελος Κίτσος», οδηγεί επίσης μέσα από καλντερίμι, στην κοίτη της χαράδρας του Βίκου (πορεία μιας ώρας). Η εντός της χαράδρας διαδρομή καταλήγει στα χωριά Βίκος και Πάπιγκο!

Πλούτο αξιοθέατων και Μουσείων που λόγω της κυκλοφοριακής δυσχέρειας της πόλης και της χωροταξικής πολυδιάσπασης των αξιοθέατων, ο επισκέπτης δυσκολεύεται αρκετά να τα επισκεφθεί όλα!

Αρχαιολογικό Μουσείο: Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα της Ηπείρου και πρόκειται για ένα ανακαινισμένο χώρο με την πλέον ποιοτική εργονομική διάταξη εκθεμάτων!

Κάστρο: Περιέχει το Φετιχέ Τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά και το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και την αίθουσα έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας. Το όνομά του σημαίνει «Τζαμί της Κατάκτησης» και χτίστηκε το 1430 πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού! Αρχικά ήταν ξύλινο, μετά όμως το 1611 ξαναχτίστηκε πέτρινο, ενώ την τελική μορφή την πήρε από τον Αλή Πασά το1795!

Bυζαντινό Μουσείο: Στεγάζεται σε κτίριο που ανοικοδομήθηκε στα ερείπια του σεραγιού του Αλή -Πασά, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά το1870 από πυρκαγιά. Εγκαινιάστηκε το 1995  και εκτός από την έκθεση των συλλογών του, αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο, αφού φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις κλπ. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά, ευρήματα από την Άρτα, κεραμικά, βιβλία, Χριστιανικές εικόνες και αξιόλογη συλλογή αργυροχοΐας!

Τέμενος Ασλάν Πασά: Στεγάζει το τριπλό Δημοτικό Μουσείο. Ελληνικό Τμήμα, Εβραϊκό Τμήμα και Μουσουλμανικό τμήμα. Το Δημοτικό Μουσείο στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί, που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Ιωαννίνων εντός του Κάστρου, που χτίστηκε το 1618 από τον Ασλάν πασά. Στο Μουσείο εκτίθενται τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχοΐας και άλλα, ενώ το έκθεμα που ξεχωρίζει είναι το Δαμασκηνό σπαθί του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης στον περίβολο του μουσείου σώζονται τάφοι επιφανών Τούρκων, καθώς επίσης και ο τάφος του Ασλάν πασά. Ακόμη έξω από το Μουσείο βρίσκονται κανόνια και μπάλες της εποχής εκείνης!

Μουσείο Φωτίου Ραπακούση: Περιλαμβάνει 6.000 αντικείμενα, που κατατάσσονται: όπλα με τα εξαρτήματά τους, κοσμήματα του 18ου και του 19ου αιώνα, διάφορα κεραμικά (ισλαμικής τέχνης, αγγειοπλαστικής τέχνης του ελληνικού χώρου, Τσανάκ Καλέ)!

Στοά Λούλη: Συνυπήρχαν για πολλά χρόνια οι τρεις θρησκευτικές εθνότητες της πόλης, Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Αρχικά η Στοά λειτουργούσε ως χάνι και στη συνέχεια μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο!

Δημοτική Πινακοθήκη: Στεγάζεται από το 2000 στο νεοκλασικό κτίριο Πυρσινέλλα, το οποίο κτίστηκε το 1890. Ο Βασίλειος Πυρσινέλλας, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννίνων, διέθεσε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του το 1958 στο δήμο Ιωαννιτών. Το 1960 δημιουργήθηκε η πρώτη Δημοτική Περιφερειακή Πινακοθήκη στην Ελλάδα, που κατ' αρχάς λειτούργησε στο κτίριο Μελά μέχρι τη μεταστέγασή του στη σημερινή της στέγη. Τα έργα της ανήκουν στους μεγαλύτερους Νεοέλληνες, ζωγράφους και γλύπτες, τα οποία συγκεντρώθηκαν με αγορές και δωρεές από διάφορους συλλέκτες και καλλιτέχνες. Περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά!

Σπήλαιο Περάματος: Σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων!

Αρχαία Δωδώνη: Με το καλά διατηρημένο αρχαίο θέατρό της!

Είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ιστορία και το γιαννιώτικο τοπίο!

Το υγρό στοιχείο είναι καθοριστικό στην τοπική κουζίνα. Τα νόστιμα ψάρια του γλυκού νερού, όπως τα χέλια, οι πέστροφες, οι τσίμες, οι κυπρίνοι, τα γλύνια, οι καραβίδες και τα βατραχοπόδαρα της λίμνης, αποτελούν την κύρια γαστρονομική πρόταση!

Χέλι: Ψήνεται στη σχάρα ή στα κάρβουνα με φύλλα δάφνης, ή για πιο ιδιαίτερες καταστάσεις μπαίνει στο ταψί με αλάτι, λάδι, ρίγανη και μετά στο τηγάνι με αβγά!

Καραβίδες: Οι γιαννιώτισσες τις βράζουν με νερό, ξύδι, αλάτι και ρίγανη και τις σερβίρουν με λαδολέμονο και σκορδαλιά.

Τσίμες: Πασπαλισμένες με καλαμπόκι σιγοψήνονται στο φούρνο με λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Πίτες: Πίτα με αγριόχορτα, η κρεατόπιτα και η γαλατόπιτα είναι οι πιο ξακουστές στην περιοχή και σίγουρα πρέπει να τις δοκιμάσετε!

Λαγός: Σε πολλές ταβέρνες σερβίρεται στιφάδο, με σκορδαλιά ή καρυδάτος.

Αγριογούρουνο: Είναι λουκούμι και το ίδιο νόστιμες και καλομαγειρεμένες είναι οι πέρδικες, οι μπεκάτσες και οι τσίχλες.

Γιαννιώτικα γλυκά από το Βυζάντιο: Τα πιο χαρακτηριστικά είναι το σιροπιαστό κλωστάρι, ένα είδος μπακλαβά με μακρόστενο σχήμα, το σκερ μπουρεκ, τα μαφίσια ή αλλιώς οι δίπλες, οι δικές τους τηγανίτες που λέγονται λαλαγγίτες, το καταίφι, το ραβανί και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Ετοιμαστείτε να γεμίσετε το καλάθι της επιστροφής και να γνωρίσετε σημαντικές βιοτεχνίες και κτήματα!

Τυροκομικά: Με την κτηνοτροφία να είναι η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων αναπτύχθηκε μεγάλη παράδοση στην τυροκομεία. Εκεί  βρίσκεται η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, το μοναδικο φυτώριο τυροκόμων στην Ελλάδα. Τα βασικά είδη που προκύπτουν από το εκλεκτό αιγοπρόβειο γάλα είναι το φυσικό γιαούρτι, το φρέσκο βούτυρο, η φέτα, η κεφαλογραβιέρα και η ξηρή μυζήθρα. Στη Ζίτσα είναι μια από τις πιο γνωστές βιομηχανίες γάλακτος η Δωδώνη. Αξίζει μια επίσκεψη από την οποία μπορείτε να φύγετε με φέτα, σκληρά τυριά και εξαιρετικό γαλοτύρι.

Κρασί: Η σύσταση του εδάφους σε συνδυασμό με το υψόμετρο συνετέλεσαν στη δημιουργία κρασιών με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά αφρωδών από την τοπική λευκή ποικιλία Ντεμπίνα και ερυθρών ξηρών από βλάχικο. Στην ίδια κατηγορία της καινοτομίας ανήκουν και τα τοπικά λικέρ, που προκύπτουν από την ανάμειξη όξου νέκταρ, με βότανα και φρούτα. Θα τα ανακαλύψετε σε πολλά μαγαζιά και πρέπει να τα δοκιμάσετε με τριμμένο πάγο.

Σαλιγκάρια: Πολλά εκτροφεία!

Τα Ιωάννινα θα διεκδικήσουν την ανάδειξη τους σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021!

Ηπειρωτικά: Διοργανώνονται στο Υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στο Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στην Πλατεία Μαβίλη, στο Κάστρο Ιωαννίνων καθώς και σε άλλους κατάλληλους υπαίθριους χώρους και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας & Άθλησης!

International Jazz Festival Ioannina: Φεστιβάλ και σεμινάρια jazz μουσικής!

Photometria Festival Ioannina: Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Ιωαννίνων!

Luminous – Ioannina Light Festival Video mappings με εναλλαγές σχημάτων και χρωμάτων σε προσόψεις κτηρίων που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία!

Rock CityRock Festival της Ηπείρου: Δωρεάν πολυήμερη εκδήλωση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους!

Κυριακές στο πανί: Κινηματογραφικές κυριακάτικες προβολές.

Κινηματογραφικές Προβολές: Εβδομαδιαίες προβολές από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μπιζάνιος Δρόμος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων!

Αγώνες Κωπηλασίας: Στη λίμνη Παμβώτιδα!

Lake Run: Αγώνας δρόμου 30 χμ στη λίμνη Παμβώτιδα!

Ποδηλατικός Αγώνας Κατάβασης (downhill): Αγώνας κατάβασης στον Δρίσκο (κύπελλο – πρωτάθλημα)!

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
 • Υψηλό δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιομάζας και δυνατότητες για χρήση γεωθερμίας.
 • Μικρή διείσδυση των ΑΠΕ.
 • Μεγάλο δυναμικό για δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια.
 • Γεωπολιτική σημασία και γεωγραφική θέση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Ανάπτυξη υποδομών τα τελευταία χρόνια (Εγνατία, Ιόνια οδός).
 • Μεγάλα περιθώρια για τουριστική ανάπτυξη και χειμερινό τουρισμό, κλπ.
 • Περιορισμένος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού σε ζητήματα φιλικά περιβαλλοντικά τουρισμού.
 • Μεγάλη γραφειοκρατία .
 • Χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων.
 • Ελλείψεις σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Χαμηλός βαθμός αποκέντρωσης.
 • Υποστελέχωση υπηρεσιών.
 • Απουσία αναπτυξιακών μικροπεριφερειών προγραμματισμού, βάσει στοιχείων ομοιογένειας.
 • Χαμηλές επενδύσεις σε έρευνα από τις επιχειρήσεις, κλπ.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
 • Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες και φορείς της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς.
 • Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα έργων.
 • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
 • Διακρατικές συνεργασίες σε ενέργεια, περιβάλλον, έρευνα και ανάπτυξη.
 • Η παράταση της οικονομικής κρίσης.
 • Αδυναµία επίλυσης του μεταφορικού προβλήματος και της απομόνωσης.
 • Καθυστέρηση επίλυσης χωροταξικών ζητημάτων (Κτηματολόγιο, Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια κλπ.).
 • Ανταγωνισμός ξένων αγορών, µε χαμηλό κόστος παραγωγής.
 • Αδυναμία περαιτέρω ανάπτυξης και παραγωγικής αξιοποίησης ερευνητικών - εκπαιδευτικών υποδομών.
 • Περαιτέρω μείωση πόρων για την αναπτυξιακή στρατηγική της επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 • Προκαταλήψεις των πολιτών, κλπ.

0
0
0
s2sdefault