Αυλώνας

Ιδιαίτερα πλούσια σε ηλιακό δυναμικό με την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο να ανέρχεται σε 1480 kWh / kWp ετησίως!
Σημειώνονται, προσπάθειες για εκμετάλλευση της βιομάζας λόγω του υψηλού δυναμικού που υπάρχει στη περιοχή λόγω βλάστησης και εκτροφής ζώων!

Είναι κτισμένη στον ομώνυμο κόλπο, μια εσοχή της Αδριατικής θάλασσας, σχε-δόν περικυκλωμένη από ορεινούς όγκους.
Το λιμάνι είναι το κοντινότερο στο Λιμάνι του Μπάρι, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο λιμάνι, ενώ απέχει μόλις 70 ναυτικά μίλια (130 χλμ) από τις ακτές του Σαλέντο!
Κοντά στην πόλη βρίσκεται το νησάκι Σάσων, ενώ η πόλη περιβάλλεται από κήπους και ελαιώνες!
Η κοινή ονομασία βαλόνια για τα καπάκια των βελανιδιών, από τα γειτονικά δάση βελανιδιάς, και που χρησιμοποιούνται (λόγω των χημικών παραγώγων τους) από τους βυρσοδέψες, πήραν το όνομά τους από το παλιό όνομα της πόλης Βαλόνα.
Κατασκευάζεται νέος αυτοκινητόδρομος, που συνδέει την πόλη με το Φιέρ και την Αλβανία συνολικά.
Ένας από τους πιο πανοραμικούς δρόμους της Αλβανικής Ριβιέρας ξεκινά στα νότια της πόλης και φτάνει μέχρι τους Άγιους Σαράντα στο νότιο άκρο της Αλβανίας.

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφτεί:
Μνημείο Ανεξαρτησίας: Αποτελεί μνημείο το οποίο ανεγέρθηκε για να τιμήσει την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Πανεπιστήμιο Τζούτζινο Ισμαήλ Κεμάλ: Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο και διαθέτει σχεδόν 15.000 φοιτητές. Εξακολουθεί να εστιάζει στην τεχνολογία, αλλά έχει επεκταθεί στους τομείς οικονομίας και χρηματοοι-κονομικών, εκπαίδευσης, ιατρικής και νομικής!
Παραλία: Στον παραλιακό δρόμο, στην θάλασσα, οι χοτζέικες πολυκατοικίες, μνημεία φτώχειας και δίπλα οι αστραφτερές νέες με τα ολοκαίνουργια πλακάκια μοιάζουν σαν στόχο ζωής για τα παιδιά που παίζουν ανέμελα, πως μια μέρα θα μπουν σ' αυτές!
Κάστρο Kropisht: Βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται «Llutroi», φτιαγ-μένο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και αποτελείται από λίθους (24x2x5cm). Το κάστρο χτίστηκε στο σχήμα ενός τετραγώνου με διαστάσεις 250x180meters!
Κάστρο Kukum: Βρίσκεται στην περιοχή «Qeparo», κοντά στο Παλέρμο, ενώ φτιάχτηκε τον 2ο αιώνα π.χ.
Κάστρο Αυλώνα: Το κάστρο φτιάχτηκε το 1531 από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν για να προστατεύσει την πόλη από τις επιθέσεις του στρατού «Venedik»!
Κάστρο Kanina: Βρίσκεται περίπου 6km από τον Αυλώνα στην περιοχή του βουνού «Shushica» και σε υψόμετρο 380 μέτρων. Καταλαμβάνει έκταση 3.625 εκτάριων και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 3 αιώνα μ.χ., ενώ τον 4ο αιώνα μχ. Μετατράπηκε σε πολιτεία κάστρο!
Κάστρο Movrove: Βρίσκεται στην κοιλάδα Shushice και κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.χ.
Σπηλιές & Ζωγραφιές: Βρίσκεται στο βουνό και το χωριό με την ίδια ονομασία και έχει υψόμετρο 800 μ. Ζωγραφιές έχουν βρεθεί εντός της σπηλιάς που απεικονίζει την μετά–παλαιολιθική τέχνη, η οποία είναι η αρχαιότερη μορφή τέχνης που έχει βρεθεί στην Ευρώπη!

Τα θαλάσσια προϊόντα του Αυλώνα είναι από τα καλύτερα της Αλβανίας. Διάσημες τοπικές γεύσεις αποτελούν «kukurec», «qumeshtor» και «harapash».
Διαθέτει μια τυπική κουζίνα παραθαλάσσιων και ορεινών περιοχών. Τα προϊόντα παράγονται από ζώα τα οποία εκτρέφονται σε βουνά δίπλα στη θάλασσα!
Το ψητό κρέας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη περιοχή και  μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε εστιατόριο!
Το γιαούρτι της περιοχής παράγεται με παραδοσιακό τρόπο και διαφέρει από τα γιαούρτια που παράγονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ονομάζεται "Kos" και συνήθως δημιουργείται χωρίς ζάχαρη, καθώς πολύ συχνά οι κάτοικοι του Αυλώνα το μετατρέπουν σε μια σάλτσα προσθέτοντας  κουκουνάρι και σκόρδο!
Η ρακί είναι το παραδοσιακό ποτό της Αλβανίας και παράγεται από σταφύλια, αλλά μπορεί επίσης να παραχθεί από βατόμουρα!

Κυρίως γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή που παράγει βρώμη, αραβόσιτο, βαμβάκι, ελαιόλαδο, βοοειδή, πρόβατα, δέρματα και βούτυρο!
Αποτελεί αγροτικό κέντρο ευρύτατης κλίμακας φυτεύσεων ελαιόδενδρων και οπωροφόρων και ως κέντρο βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων, πετρελαίου και εξαγωγής πίσσας!

Ο τουρισμός έχει γίνει βασικός κλάδος τα τελευταία χρόνια με πολλά ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής και απέραντες παραλίες. Είναι ευχάριστο μέρος για χαλάρωση, καφέ και να θαυμάσεις την ωραία θέα πάνω από τον Κόλπο του Αυλώνα!
Τα τελευταία χρόνια, ανοίγουν «παμπ, νάιτ κλαμπ, εστιατόρια και μπαρ», ιδιαί-τερα στην περιοχή «Κρύα Νερά (Uji i Ftohte)», γύρω στα 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης!
Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείο Τουρισμού το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει ομάδες που ασχολούνται με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ευρώπη! Παράλληλα, διοργανώνεται και φωτογραφική έκθεση η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα υπέροχα τοπία της περιοχής!
Ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στον Αυλώνα καθώς η πόλη διαθέτει 2 επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου: «KS Flamurtari Vlorë» και «Vlora City FC». 

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
 • Η Αυλώνα βρίσκεται σε γεωγραφική θέση που χαρακτηρίζεται ως υψηλής γεωπολιτικής σημασίας.
 • Διαθέτει υψηλό δυναμικό ηλιακής ενέργειας και υψηλό δυναμικό σε στερεή και υγρή βιομάζα!
 • Ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου προς εκμετάλλευση.
 • Παρά την ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια, διαθέτει μεγάλο δυναμικό για περαιτέρω δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια, λόγω παλαιότητας κατασκευής (~50% έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980)!
 • Εξαιρετικά μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και χειμερινό τουρισμό.
 • Σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και ισχυρή πολιτική θέληση για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (μέσω κατάλληλου NEEAP, νόμου για heatsaving, buildingcodes, νόμου για energyefficiency, νόμου για ΑΠΕ, κλπ).
 • Κίνητρα (feedintariff) για επενδύσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά.
 • Περιορισμένος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού στην Αυλώνα σε ζητήματα φιλικά περιβαλλοντικά τουρισμού!
 • Δυσκολίες σε εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου που να καθορίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ!
 • Ελλείψεις σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό!
 • Απουσία αναπτυξιακών μικροπεριφερειών προγραμματισμού, βάσει στοιχείων ομοιογένειας.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
 • Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες και φορείς της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς αγοράς – Συζητήσεις για μεγάλες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια.
 • Νέα αναδυόμενη αγορά η οποία μπορεί να προσφέρει επικερδείς επενδύσεις!
 • Μεγάλο περιθώριο για διακρατικές συνεργασίες σε ενέργεια, περιβάλλον, έρευνα και ανάπτυξη.
 • Απειλή για απομόνωση και μείωση του πληθυσμού.
 • Αδυναμία περαιτέρω ανάπτυξης και παραγωγικής αξιοποίησης ερευνητικών - εκπαιδευτικών υποδομών.
 • Προκαταλήψεις των πολιτών, γραφειοκρατία.

0
0
0
s2sdefault